Sindikat finansijskih organizacija Srbije - SFOSČlanice SFOS-a su sindikati u banakama, osiguranju i drugim finansijskim organizacijama:

  

 

Adriatic Bank logo

AIK banka a.d. Beograd

ALTA banka a.d. Beograd

Banca Intesa a.d. Beograd

Banka Poštanska štedionica a.d. Beograd

Eurobank Direktna a.d. Beograd

NLB Komercijalna banka a.d. Beograd

OTP banka a.d. Novi Sad

DDOR Novi Sad a.d.o Novi Sad

Sava neživotno osiguranje a.d.o. Beograd

Triglav osiguranje a.d.o. Beograd

Udruženje banaka Srbije Beograd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sfos protest 2001

Sindikalno organizovanje je civilizacijska tekovina.

 

Definisano je Ustavom, Zakonom o radu i Zakonom o mirnom rešavanju sporova.

 

Naše aktivnosti organizujemo i vodimo u tom smeru.

 

Samo institucionalno zaštićeni, radnici mogu da zaštite svoja prava.

 

 

 

 

2018/12/6-7 | Akademija mladih sindikalista | Torino, Italija

Pokrenut januara 2018. godine, zajednički projekat UNI finansije i Biroa za aktivnosti radnika Međunarodne organizacije rada za obuku mladih sindikalista u evropskom finansijskom sektoru završen je početkom decembra 2018. Sindikat finansijskih organizacija Srbije je na tom skupu predstavljao predsednik Mreže mladih Dušan Vasović.

Učesnici - mladi sindikalni aktivisti iz finansijskog sektora Evrope - okupili su se poslednji put na konferenciji u Torinu, u Italiji da bi učestvovali na završnoj obuci koju su održali vodeći stručnjaci o ključnim komunikacijskim veštinama i strategijama za organizovanje i povećanje članstva, vidljivosti i uticaja sindikata.

Tokom obuke, mladi sindikalni aktivisti su saznali o moći koja se postiže uverljivom komunikacijom, o tome kako sastaviti efikasnu komunikacionu strategiju koristeći nove digitalne alate i kako da vode uspešnu kampanju.

Ovaj seminar se nastavlja na prethodne radionice o uticaju digitalizacije na mlade radnike, međunarodnih i evropskih radnih i socijalnih prava, socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja u sektoru finansija, kao i promovisanja i jačanja rodne ravnopravnosti.

Budući lideri sindikataBilo je inspirativno videti mlade aktiviste koji su bili zastupljeni na završnoj konferenciji ovog projekta. Izneli su svoje novostečene veštine na test radi predstavljanja svega što su naučili tokom 2018. godine i kako planiraju to da ga primene u svojim budućim sindikalnim aktivnostima. Ova grupa je posebno naglasila koliko je značajno bilo vreme koje su zajedno proveli na Akademiji za mlade sindikaliste i to u sticanju samopouzdanja i da je bilo ohrabrujuće upoznati se sa drugim mladim aktivistima kako bi podelili, ponekad drugačija, ali često svima poznata iskustva o tome šta znači biti mladi sindikalista u evropskom finansijskom sektoru. U međusobnoj komunikaciji, otkrili su, suočavajući se sličnim izazovima, da zajedničkim radom imaju stvarnu priliku da naprave promene ne samo na svom radnom mestu, već širom Evrope - i sveta.

Šef UNI sektora finansije Anđelo Di Kristo je izjavio da je oduševljen rezultatima obuke i solidarnosti, podrške, entuzijazma i razmene koju je obuka generisala. Za njega je ohrabrujuće vreme koje je proveo sa budućim liderima sindikata i nada se da će projekat pomoći u konsolidaciji organizacione strukture mladih i većem učešću mladih u organima sindikata koji donose odluke.

Učesnici su na ovoj konferenciji zatražili uspostavljanje mreže mladih u okviru UNI finansija kako bi im bilo omogućeno da se upoznaju i razmjenjuju iskustva sa drugim mladim aktivistima, ne samo iz cele Evrope, već i iz drugih UNI regiona širom sveta.

UNI Global Union/UNI Europa Finance je tokom 2018. godine u partnerstvu sa Programom za aktivnosti radnika Međunarodnog centra za obuku Međunarodne organizacije rada u Torinu realizovao projekat „Akademija mladih“ finansiran od strane Evropske unije. Projekat je bio usmeren na mlade sindikalne lidere, stručnjake i aktiviste iz sindikata u finansijskom sektoru UNI Evropa, kako bi povećao nivo stručnosti i veštine ovih mladih predstavnika radnika.

 

 

uni kss sfos logo

Korisni linkovi

 

Vlada Republike Srbije

Narodna banka Srbije

Republička agencija za mirno rešavanje sporovaeKapija finansije

Kamatica

Međunarodna organizacija rada

Evropsa socijalna povelja

Kursna lista

 

valute