Sindikat finansijskih organizacija Srbije - SFOSČlanice SFOS-a su sindikati iz banaka, osiguranja i drugih finansijskih organizacija Srbije:

  

AIK banka a.d. Beograd

bancaintesa logo

bankap logo

Direktna banka

expobank logo

jubmesbanka logo

nlbbanka logo

otpbanka logo

ddor logo

savaosiguranje logo

triglavosiguranje logo

ubs logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sfos protest 2001

Sindikalno organizovanje je civilizacijska tekovina.

 

Definisano je Ustavom, Zakonom o radu i Zakonom o mirnom rešavanju sporova.

 

Treba insistirati u tom smeru.

 

Samo institucionalno zaštićeni, radnici mogu da zaštite svoja prava.

 

 

 

 

Odgovorna prodajna politika

Jasna pruka grafita... Zaposleni u srpskim bankama i osiguranju svakodnevno se bore sa psihološkim i fizičkim zdravstvenim problemima. Stres može dovesti i do tragičnog gubitka života zbog izuzetno dugog radnog vremena, pod velikim i stalnim pritiskom. SFOS upozorava poslodavce u sektoru finansija da nije dozvoljeno da vrše pritisak na zaposlene.

 

Kampanja UNI Global Union, čija je članica Sindikat finansijskih organizacija Srbije, je borba za okončaje agresivnih ciljeva i sistema ocenjivanja rezultata prodaje koji su kontraproduktivni za zaštitu potrošača i da prednost dobiju profesionalni i kvalifikovani saveti. Usredsređenost na kratkoročne i prekomerne ciljeve profita bila je osnov za razdvajanje finansijskih tržišta od stvarne ekonomije. To je donelo veliki pritisak na zaposlene širom sveta da ispune ciljeve i prodaju, čime pretvaraju zaposlene u bankama i osiguranju iz savetnika u prodavce.

UNI Global Union daje jednoglasnu podršku i solidarnost SFOS-u na stalnom ukazivanju na alarmantni pritisak na zaposlene u bankama i u osiguranju da prodaju što više finansijskih proizvoda, pritisak koji utiče na zdravlje, pa i život. UNI izražava nezadovoljstvo i bes zbog tog pritiska koji je stalan za zaposlene u finansijama kod nas. Prodaja i ostvarenje ciljeva su ozbiljan problem za naše članove.

Menadžmenti misle samo na profit i ne smatraju da postoji ekstremni psihološki pritisak kojim su radnici podvrgnuti da bi ispunili date im tzv. „targete“. Reč „target“ (koja u engleskom jeziku znači „cilj“ ili „meta“) kod nas označava radne zadatke ili, preciznije, plan ostvarenja finansijskih prihoda izražen u nominalnom iznosu koji treba da postigne jedan organizacioni deo, kao i svi zaposleni u tom delu pojedinačno. Zakon o radu ne poznaje pojam „target“, pa prema tome nema ga ni u kolektivnim ugovorima. Navedeni „target“ nije čak ni predmet bilo kakve odluke nadležnih organa banaka i osiguravača, što znači izmišljen naziv, koji krije veliku zamku za zaposlene.

Grafit na zidu sve govoriU neoliberalnom konceptu ekonomije koji kod nas vlast primenjuje najgore je što na velika vrata uvode nesigurnost radnih mesta i socijalni damping. Laki otkazi i povećanje broja nezaposlenih dovešće do toga da će svako gledati da sebe nudi jeftinije od drugih, što će predstavljati uvod u „trku plata ka dnu“ i pravi socijalni nazadak. Sve ovo, naravno, u interesu krupnih multinacionanih kompanija kojima su radničke plate uvek prevelike, a zakona koji regulišu radne odnose uvek previše. Predstavnici sveta kapitala i vlasti stalno ponavljaju istu priču o potrebi jačanja konkurentnosti i spremnosti radnika da se žrtvuju. Stvara se svojevrsna negativna spirala koja vodi koncentraciji prihoda i povećanju nejednakosti.

Odsustvo osnovne sigurnosti posla i uporna visoka stopa nezaposlenosti i sve više poslodavaca zaslepljenih od pohlepe i beskrajne potrage za povećanjem profita, stavljaju težinu žestoke konkurencije sektora finansija na ramena zaposlenih u bankama i osiguranju. Korišćenje digitalizacije poslodavcima služi kao sredstvo za smanjenje radne snage, a ne smanjenje radnog opterećenja, što dodatno povećava strah i rizik od gubitka posla, a istovremeno uvodi novi prodajni pritisak da bi zaposleni postigli potpuno nerealne ciljeve.

Zaposleni u srpskim bankama i osiguranju svakodnevno se bore sa psihološkim i fizičkim zdravstvenim problemima. Stres može dovesti i do tragičnog gubitka života zbog izuzetno dugog radnog vremena, pod velikim i stalnim pritiskom. SFOS upozorava poslodavce u sektoru finansija da nije dozvoljeno da vrše pritisak na zaposlene određivanjem „targeta“ i traženjem od zaposlenih da potpisuju obavezu njihovog ispunjenja uz blanko otkaz za slučaj da „target“ ne ispune.

UNI i SFOS osuđuju neprihvatljivo ponašanje poslodavaca u sektoru finansija u Srbiji i pozivaju na neposredan dijalog i konsultativni proces sa sindikatom kako bi smanjili pritisak na zaposlene i učinili da taj sektor sprovodi odgovornu prodajnu politiku prema klijentima i zaposlenima.

 

Korisni linkovi

 

Vlada Republike Srbije

Narodna banka Srbije

Republička agencija za mirno rešavanje sporovaBiznis & finansije

Kamatica

Međunarodna organizacija rada

Evropsa socijalna povelja

Kursna lista

 

valute