Sindikat finansijskih organizacija Srbije - SFOSČlanice SFOS-a su sindikati u banakama, osiguranju i drugim finansijskim organizacijama:

  

AIK banka a.d. Beograd

ALTA banka a.d. Beograd

Banca Intesa a.d. Beograd

Banka Poštanska štedionica a.d. Beograd

Eurobank Direktna a.d. Beograd

Expobank a.d. Beograd

NLB Komercijalna banka a.d. Beograd

OTP banka a.d. Novi Sad

DDOR Novi Sad a.d.o Novi Sad

Sava neživotno osiguranje a.d.o. Beograd

Triglav osiguranje a.d.o. Beograd

Udruženje banaka Srbije Beograd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sfos protest 2001

Sindikalno organizovanje je civilizacijska tekovina.

 

Definisano je Ustavom, Zakonom o radu i Zakonom o mirnom rešavanju sporova.

 

Naše aktivnosti organizujemo i vodimo u tom smeru.

 

Samo institucionalno zaštićeni, radnici mogu da zaštite svoja prava.

 

 

 

 

Rupe u stažu, prepreka za penzije

   

Годишње и до 19 хиљада људи не добије пензијско решење, углавном због рупа у стажу.

Према изменама закона од 2013. године доприноси застаревају ако нису уплаћени дуже од 10 година.

Према проценама синдиката у овом тренутку више од 150 хиљада радника има рупе у стажу, а многе су настале последњих година.

Ако се нешто хитно не предузме, уместо пензионера имаћемо социјално угрожене.

Radna knjižica 

Од прошле године рупе у пензијском стажу постају све већи проблем. Уставни суд је оспорио одлуке по којима је радни стаж последњих година повезиван само запосленима у предузећима са већинским државним власништвом и препоручио да се тај проблем реши законом и то на исти начин за све запослене. Заштитник грађана понавља да је наплата доприноса посао државе и да грађани не могу сносити последице њене неефикасности.

Додатна брига оних који су пред пензијом је што је у међувремену промењен порески закон, па од следеће године и пензијски доприноси застаревају ако нису уплаћени дуже од 10 година.

У Министарству финансија кажу само да се припрема законско решење за проблем неплаћених доприноса. У међувремену, стасали пензионери чекају. Годишње и до 19.000 њих не добије пензијско решење, углавном због рупа у стажу. Колико њих захтев и не преда, тешко је утврдити.

У Републичком фонду за пензионо и инвалидско осигурање кажу да је у односу на 2011. годину већи број послодаваца који не достављају податке. На основу образаца М4 које послодавци достављају Републичком фонду, закључују да 2012. године има већи број послодаваца који нису доставили податке, него што је то било у 2011. години.

 

Ускоро Централни регистар социјалног осигурања

Више извесности будућим пензионерима треба да пружи Централни регистар социјалног осигурања, који ће објединити податке свих служби.

Већ августа ове године корист од њега имаће послодавци који ће, коначно, све пријаве подносити на једном шалтеру. Запослени ће предности увидети тек кад се уведе појединачна пореска пријава.

Директор Централног регистра каже да ће запослени следеће године моћи на званичном сајту да провере своје податке. Пореска управа ће пореску пријаву контролисати на основу података из централног регистра, што значи да од следеће године, од марта, априла сваки запослени моћи ће на порталу централног регистра да провери своје податке.

Заштитник грађана Саша Јанковић истиче да се проблем не може решити ако држава не буде испуњавала сопствене обавезе. Све док држава избегава своју сопствену одговорност, да обезбеди поштовање закона, нећемо до краја решити проблем, рекао је Јанковић.

 

Korisni linkovi

 

Vlada Republike Srbije

Narodna banka Srbije

Republička agencija za mirno rešavanje sporovaeKapija finansije

Kamatica

Međunarodna organizacija rada

Evropsa socijalna povelja

Kursna lista

 

valute